Archief

 

Oktober 2016

Onlangs hebben we weer 15 dozen dames, heren, kinder, baby en sportkleding kunnen verzenden naar Gambia voor onze mensen uit het plaatsje Siffoe. Naast al diegenen welke ons kleinschalige project een warm hart toedragen met het aanbieden van diverse kleding, verdient dit keer de stichting Organisatie Evenementen KDO uit Groessen en Handbalvereniging HV Duiven een bijzondere vermelding.  Voor alle sport -en vrije tijdskleding, welke zij voor de bevolking van Siffoe hebben aangeleverd.

Hartelijk dank namens allen uit Siffoe!


 


December 2016

Langs deze weg wensen wij en al onze vrienden in Siffoe-Gambia U fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2017 toe!

Goederen ontvangst Compound Siffoe
                                                     
  Een hartelijke groet en dank voor alle ontvangen spullen

Momenteel zijn wij weer dozen vol materialen aan het verzamelen met dames/heren/kinder en babykleding. Om een steentje bij te dragen aan de bouw van nieuwe huizen binnen de compounds verzamelen wij ook alle soorten gereedschap van spijkers en schroeven tot zagen, hamers, schroevendraaiers enz.

Ook donaties, sponsoren en ander soorten giften zijn van harte welkom. Ons plan, het bouwen van een Nurseryschool in het zuiden van Siffoe staat nog altijd overeind. Benodigde grond om op te kunnen bouwen hebben wij gratis ter beschikking, personeel is voorhanden en een schoolplan ligt gereed!  Enkel financiën staan een start nog in de weg. Zelfs de naam voor de geplande school is bekend. Deze zal gaan heten: "SENEBANKUKENDO" Nurseryschool wat staat voor: Vruchtbare grond.
Februari 2016

Onlangs hebben wij wederom een bezoek gebracht aan ons dorp Siffoe. Vorig jaar hebben wij, mede door de Ebola, verstek moeten laten gaan, maar dit jaar konden we weer veilig, zonder groot risico Gambia aandoen. Al vele jaren steunen wij daar een aantal compounds in het zuiden van Siffoe en een school in dit dorp van +/- 10.000 inwoners.
Wij waren uitermate blij verrast hoe hard er in de afgelopen twee jaar gewerkt is aan de renovatie van de Siffoe Lower Basic school en de werkzaamheden in de compounds.

Een nieuwe management heeft op de SLB school heel veel werk verzet met hulp van een grote foundationgroep. Zodoende is van de aftanse, verloederde school weer een keurig verzorgd gebouw gerealiseerd, waar bijna 1000 leerlingen op een goede en fatsoenlijke wijze onderwijs krijgen. Wij waren zo positief gestemd met deze ontwikkeling dat wij hebben heroverwogen opnieuw in te stappen om een steentje bij te dragen aan de verdere opbouw van de school. Het interieur van de belangrijke schoolbiliotheek zal door ons project worden gefinancierd.

Ook in de compound van de Fam. Tabally is hard gewerkt aan een betere toekomst. Met hulp van onze kleine projectgroep is de huisvesting verbeterd en is de groente- en fruittuin verder uitgebreidt. De opbrengst uit de verkoop van de tuin en de toegezonden dozen worden gebruikt voor verdere investering en financiële ondersteuning binnen de gemeenschap. Er wordt een nieuw huis gebouwd opdat er meer gezinnen in de compound kunnen leven en is er een nieuwe, tweede waterput gegraven om de tuin van het broodnodige water te kunnen voorzien.
Nadat wij in november 2015 (zie onder) de nodige materialen hadden ontvangen, zijn wij blij dat er ook nu weer de nodige dozen gereed staan voor verzending naar Siffoe-Gambia. Naast sportartikelen, dames, heren en kinderkleding, speelgoed en diverse huishoudelijke artikelen, ontvingen wij onlangs van het voetbalteam DCS 5 uit Zevenaar voetbalshirts en lederen voetballen. Naast educatieve hulp, en ondersteuning aan compounds, zijn met name de jeudigen zielsgelukkig met deze goederen. Hoe mooi is het niet om op een zandveld tussen de compounds twee teams te zien voetballen met Nederlandse shirts en een echte leren bal!
Momenteel verzamelen wij overtollig gereedschap zoals hamers, knijptangen, schroevendraaiers, zagen, alsmede schroeven en spijkers. Hier is erg behoefte aan bij de bouw van huizen en ander soort van onderdak. We zijn een klein project, maar zijn er nog steeds van overtuigd dat alle beetjes helpen om het leven in Siffoe te veraangenamen en we zien nu inmiddels dat deze moeite zijn vruchten afwerpt. (later meer)


November 2015

Inmiddels zijn er weer een 15 tal dozen vol materialen in SIFFOE-Gambia aangekomen.
Dozen vol dames- heren- en kinderkleding. Schoenen van Derksen Schoenenmode uit Duiven, leesbrillen van Optiek Vriesman uit Zevenaar en Sportshirts en sportshorts van SV Loo, HV Duiven, Sportcentrum Triominos uit Duiven en sportclub OBW uit Zevenaar. 
Zij allen dragen het project “Help Siffoe.nl “ op deze wijze een warm hart toe.
Schoenen om niet meer over het hete zand te moeten lopen. Leesbrillen, waarmee voor velen zich een nieuwe wereld opent.
Sportkleding om met name de jeugd, zowel jongens als meisjes, te kunnen laten sporten in echte sportkleding.

April 2013
* NIEUWE PLANNEN IN DE MAAK VOOR EEN EIGEN NURSERY SCHOOL

Onze reis afgelopen april 2013 was wederom hartverwarmend en mogelijk heel succesvol.

Nieuwe plannen omtrent de realisering van een nieuw te bouwen Nurseryschool in Siffoe in
de directe nabijheid van de compounds, welke wij middels ons kleinschalige project al vele
jaren ondersteunen, gaan hopelijk op korte termijn werkelijkheid worden.
Zie voor een uitgebreid verslag alles op de link laatste nieuws en recente foto's
op de link foto's, Gambia 2013
 
 
DSC01716   DSC01730   DSC01711
bouwplaats nieuwe school    overleg met autoriteiten     kinderen uit de compound
                                                               (ontmoetingsplek: Bantaba)

Korte termijn plannen

* Nieuwe plannen in de maak betreffende een eigen Nursery School

* Hope Centre Nursery School te Siffoe, onder leiding van Head Teacher Alhajic Camara vraagt ons om dringende hulp en steun

   (April j.l. eerste hulp aan de school een feit)

* Container goederen naar Siffoe-Gambia (zie pagina laatste nieuws)


Bezoek Gambia Siffoe januari 2010

Begin januari 2010 was het eindelijk weer zover. Wederom brachten wij een bezoek aan ons project aldaar, alsmede aan onze vrienden in Siffoe. Het was een hartverwarmend weerzien. We werden met open armen en vol liefde ontvangen, de blijdschap in de compound van onze vrienden kende geen grenzen en ook ons schoolproject is weer nieuw leven ingeblazen. De toekomstplannen bloeien als nooit tevoren. Deze reis waren wij ook in gezelschap van mijn jongste zoon Paul en zijn vrouw Esther. Zij werken met ons mee aan het project in Siffoe en zullen mogelijk in de toekomst het stokje van ons gaan overnemen.


   school019  warm onthaal op het vliegveld Banjul

Graag wil ik dit korte reisverslag, we hadden helaas maar acht dagen ter beschikking, met u delen. Nadat wij vrijdagavond 8 januari voet zette op het vliegveld van de hoofdstad Banjul, was het slechts 30 minuten rijden naar de plaats Kololi alwaar ons hotel was gelegen.. Na een acclimatisatie van één dag (het temperatuursverschil van -10 graden in Nederland naar +34 graden in Gambia was wel even wennen) zijn we met de truc naar Sifoe afgereisd om allereerst een bezoek te brengen aan de compound van onze vrienden. Met een 40-tal personen stonden zij ons al op te wachten aan het hek om ons "Tubabs", wat staat voor blanken, te verwelkomen. Zelden hebben wij zo'n hartverwarmend onthaal meegemaakt. Vrouwen hadden zich op hun mooist uitgedost en de kinderen hadden speciaal voor ons een nieuw welkomstlied ingestudeerd. Geloof ons, op dat moment wordt je echt klein en besef je waar het allemaal voor doet.


  IMG 0114 - kopie       IMG 0263      IMG 0276 

Na het uitwisselen en bijpraten van een lange achter ons liggende periode zijn we met onze vriend Ebryma naar de school van ons project gegaan: De Siffoe Lower Basic School. We hebben er een uitvoerig onderhoud gehad met de nieuwe headmaster Bakary Badjie en zijn assistent Saikou Ndong. De directeur, een man afkomstig uit de plaats Siffoe zelf, wist als geen ander uit te leggen waarom het project zo hard nodig is en hoe blij hij was met ons initiatief om een steentje bij te dragen aan de toerkomst van de jeugd en middels sponsorgelden en donaties de kinderen een kans te geven beter onderwijs te genieten en zich verder te kunnen ontwikkelen. Tijdens de rondleiding hebben wij kunnen constateren dat onze eerdere projecthulp zijn vruchten had afgeworpen. Naast een aantal gerenoveerde leslokalen, de in ere herstelde schoolbibliotheek en het aangeschafte lesmateriaal was er een nieuw sanitair gebouw in aanbouw. Er bleek ook dat er nog heel veel gebeuren moet en hoe zinvol het is om met ons project door te gaan. Er is voor de ruim 800 kinderen bij lange na niet genoeg lesmateriaal en de huisvesting moet dringend verder worden opgeknapt, zodat de kinderen ook in de regentijd droog en fatsoenlijk les kunnen volgen. Eens te meer werden wij geconfronteerd met de armoedige situatie van deze school. Onlangs ontsnapte een van de leerlingen aan de verdrinkingsdood doordat zij in de diepe gierput van het  toiletgebouw was gevallen. Er ontbreekt nog een fatsoenlijke afvoer, dus dan maar een groot gat..met alle gevaren van dien.


  school020               school028              pers10       

Na het zien van dit alles is het voor ons niet meer dan logisch, zinvol en dankbaar om er keihard aan te werken om aan alle erbarmelijke situaties een einde te maken en ons project voort te zetten. We hebben met ons vieren uitgebreid overleg gehad en duidelijke afspraken gemaakt over datgene wat het meest dringend is en de hoogste prioriteit heeft waarbij wij met ons kleinschalige project een steentje aan willen bijdragen.

Daar hebben wij wel uw hulp voor nodig. Alleen kunnen wij dit niet aan! Natuurlijk zal dit met onze kleinschaligheid niet meevallen en zouden we graag in een stichtingsvorm verder willen gaan, maar ook daar is veel geld voor nodig en dat is er op dit moment niet. Wij zijn blij met alle giften en kunnen iedereen de garantie geven dat ALLE donaties tot op de laatste eurocent in het project wordt gestoken, de vaakgenoemde "strijkstok" bestaat bij ons niet!

Wij hopen met uw hulp iets moois op te kunnen bouwen en.......als het goed verloopt, ook de plannen om een Nurseryschool (kleuterschool) te bouwen (de grond hebben we reeds tot onze beschikking) kunnen realiseren in het zuiden van Siffoe hetgeen dan onze volgende stap zou kunnen worden.

Helpt u ons mee met het realiseren van onze plannen? Onder het motto: Bouwen aan een toekomst voor de kinderen van Siffoe, daar doen wij het toch voor! Alvast bedankt voor uw hulp!

 

Bezoek Gambia Siffoe januari 2008

Eind januari 2008 zijn wij weer naar Gambia vertrokken om een bezoek te brengen aan ons project te Siffoe. Tussen onze bagage zaten ook twee volle tassen vingerpoppetjes welke wij van de firma Zeeman TextielSupers hadden meegkregen om er de kinderen en....ouderen een plezier mee te doen. Zelfs de agent midden op een kruispunt vond het prachtig. Het was één groot succes!

Wij waren heel benieuwd hoe op dit moment de stand van zaken was na ons vorige bezoek alwaar wij een donatie van € 3500.00 aan de Siffoe Lower Basic School hadden afgegeven. Onze eerste indruk was niet al te hoopgevend. We constateerden weinig verbetering aan de schoolgebouwen. Echter, nadat wij met de headmaster van de school een rondleiding hadden gemaakt, konden wij "gelukkig" onze conclusies bijsturen.


schoolbankenoud2      schoolbankennieuw


       schoolmeubilair voor renovatie                                 schoolmeubilair na renovatie

Zo zagen wij dat het oude bibliotheekhok was opgeheven en hiervoor in de plaats had men een lokaal omgetoverd tot een mooie schoolbilbliotheek. Van een aantal klaslokalen waren de oude houten deuren voorzien van metalen deuren waardoor het niet meer mogelijk was in te breken en waren de lokalen voorzien van een nieuw metalen golfplaten dak. Twee leslokalen waren van een compleet nieuw interieur voorzien en ook heeft men met het donatiegeld de schoolkinderen geruime tijd kunnen voorzien van voedsel gedurende de lunchpauzes. Al met al kunnen wij tevreden terugblikken op datgene wat men heeft ondernomen met het geld dat wij dank zij sponsoren en donateurs bij elkaar hebben gekregen, waarvoor namens alle kinderen en leraren van de school hartelijk dank!

Nu wij hebben gezien dat het geld meer dan goed besteed wordt, willen wij graag doorgaan met het helpen van de kinderen en ouderen uit de plaats Sifoe. Er liggen plannen gereed om een kleinschalig Medisch Centrum te bouwen maar ook is er heel veel behoefte aan een Nursery School voor de allerkleinste kinderen. De beschikbare grond is voorhanden, alleen ontbreekt het ons aan financiële middelen om de benodigede materialen aan te schaffen. Wij, Greet en Wim Möller, alsmede de hele bevolking van Siffoe hopen op uw steun. Alvast bedankt voor uw medewerking en donaties!

 

Bezoek Gambia Siffoe januari 2007

Met een cheque op zak van € 3500,00 welke wij in twee jaar tijd via donaties, sponsering en giften bij elkaar gesprokkeld hebben, zijn we wederom naar Gambia vertrokken om deze cheque aan de headmaster van de Siffoe Lower Basic School, dhr Lamin B. Cheesay, te overhandigen.

school002     pers8 

       Lamin B. Ceesay (midden)                   Ondertekening gastenboek

Het werd een emotionele ontmoeting op de school. De dankbaarheid en blijdschap was groot. Er werd gehuild, hartverwarmend. Het mag dan wel om niet zoveel geld gaan, slechts een druppel op een gloeiende plaat, het is in Gambia genoeg om voor een vlek te zorgen. Dat bleek uit alle reacties. De school zal daardoor voor het komende regenseizoen de renovatie en inrichting van een aantal lokalen kunnen realiseren. Daarnaast zullen de schoolkinderen kunnen worden voorzien van de broodnodige schoolmaterialen. We hebben inmiddels mensen gevonden welke zelf de schoolbanken en tafels zullen gaan maken. In Nederland kregen we ook bijdrages aangereikt in de vorm van tweedehands lessenaren en stoeltjes. Het bleek echter véél te duur om die materialen naar Gambia te transporteren. Dan zou er niets meer voor het project over blijven. En bovendien blijft dan altijd nog de vraag of het op de juiste plaats terecht zal komen. Door zelfsupporting stimuleer je immers de plaatselijke werkgelegenheid. Voorlopig zijn we er heel trots op dat dit is gelukt en hopen we dat dit project een vervolg zal krijgen. Het project is niet altijd even gemakkelijk omdat we alles als particulier doen. Als stichting is het allemaal wat makkelijker. Daarom zijn we open in alles. We willen van elke cent laten zien waar-ie terechtkomt, dit zijn we aan de sponsoren verplicht.


Bezoek Gambia Siffoe januari 2005

In mei 2005 brachten wij voor het eerst een bezoek aan Gambia. Ook wel "The Smiling Coast of West Africa" genoemd. Het is een bezoek geworden welke een enorme indruk op ons heeft achtergelaten, waarover ik graag het een en ander wil vertellen en dit uiteraard niet zonder reden. We zijn naar Gambia gegaan in de vorm van een soort snuffelstage om kennis te maken met het continent Afrika. We hadden plannen om ooit een grote reis te maken naar Kenia en Tanzania en wilde zeker van onze zaak zijn of Afrika ons zou bevallen. En ja... wij voelden ons reeds na één dag al helemaal thuis in Gambia. Wat er vervolgens op ons pad kwam hadden wij niet kunnen voorzien. Wij namen deel aan een aantal excursies waaronder naar scholen en wat wij daarbij aantroffen raakten ons enorm.

coatofarms wapen van Gambia           gambia4 The Gambia

 

Vanuit mijn vak in het dagelijks leven (onderwijs) heb ik samen met mijn vrouw een aantal basisscholen op het platteland bezocht en zo is ons idee, het opstarten van een schoolproject ontstaan! In ons hotel ontmoette wij een housekeeper genaamd Ebrima Tabally welke vanaf die periode een vriend van ons is geworden. Op uitnodiging van hem zijn wij meegegaan naar het dorp Siffoe, in het zuiden van Gambia, waar hij woont. Wij hebben daar een bezoek gebracht aan zijn familie en aan de lagere school waar onder andere ook zijn zoontje onderwijs geniet.

Wat wij daar gezien hebben, heeft ons diep getroffen en een grote indruk achtergelaten. De school ontbreekt het aan alle middelen om aan leerlingen les te kunnen geven. Uitvoerig hebben wij met het hoofd van de school gesproken en zijn er rondgeleid door de diverse klaslokalen. Daar ontstond het plan om een project voor deze school op te starten.

De Siffoe Lower Basic school is opgericht in januari 1961 en gestart met een 46 tal leerlingen. Momenteel zitten er 879 leerlingen (435 meisjes en 444 jongens) op deze school, verdeeld over 18 klassen. De school telt 23 leerkrachten. De lesperiodes worden verdeeld in ochtend- en middaggroepen vanwege het gebrek aan leslokalen. De leerlingen op school dragen allemaal hetzelfde schooluniform als symbool voor gelijkheid van de kinderen. De Siffoe Lower Basic school ontvangt van de regering slechts 15 delasis (€ 0,52) per kind, per jaar subsidie. alle materialen en dergelijke moeten door de ouders zelf betaald worden, waartoe zij niet in staat zijn. Men is dus afhankelijk van zelfwerkzaamheid en particuliere  donaties.

 Gezien de omstandigheden en de weinige middelen die de school heeft om leerlingen op enige wijze normaal les te kunnen geven, hebben wij met schoolhoofd dhr. Lamin B. Ceesay afgesproken alles in het werk te stellen om in Nederland een project op te starten. Het doel hiervan is om middels deze eenmalige actie geld in te zamelen voor schriften, pennen, potloden, kaarsen(er is geen electriciteit), rugtasjes, schoolmeubelen, medicijnen en het verbeteren en uitbreiden van leslokalen op deze school.

Vandaar dit verhaal met de volgende reden:

Steunt u ons doel om deze kinderen een toekomst te bieden? Uw donatie kan gestort worden op een speciaal

geopende rekening bijh de Rabobank Duiven: 1040.76.062 tenaamstelling: W.P.M. Möller en G.L. Möller-Koeman,

t.b.v. Humanitaire hulp Schoolproject Siffoe.

Wij houden u door middel van deze website graag op de hoogte en voor eventuele verdere informatie staan wij u natuurlijk altijd graag te woord. Wij zijn bereikbaar onder telefoonnummer: 06280250873.


  pers3

Bij voorbaat dank voor uw donatie, mede namens Lamin B. Ceesay, Greet en Wim