"Persberichten"

 

Duivenpost - 9 mei 2012

Duivens echtpaar trekt lering uit verval basisschool

Möllers blijven positief over plan kleuterschool in Gambia

Wim en Greet Möller uit Duiven zijn een stap verder met de plannen voor de bouw van een extra kleuterschool in het dorp Siffoe in Gambia. Onlangs keerden ze terug van een nieuwe trip naar het Afrikaanse land. Daar zagen ze ook dat het niet zo goed ging met de basisschool waarvoor ze zich eerder inzetten. Omdat de kinderen in Gambia een grote afstand moeten overbruggen om hun school te bereiken, willen de Duivenaren de kleuterschool en crèche bouwen in Siffoe. "De andere kleuterschool is overvol en een eind lopen van de plaats die wij op het oog hebben" zegt Wim Möller. Tijdens de laatste reis is er een kostenraming gemaakt voor de bouw van de school. De Möllers hopen snel voldoende geld ingezameld te hebben om echt aan de slag te kunnen.

 De betrokkenheid van Wim en Greet Möller begon jaren geleden met een vakantie in het straatarme Gambia. De indrukken tijdens die reis maakten zoveel los bij hen dat zij besloten om een basisschoolproject te beginnen voor de kinderen uit Siffoe. Tot hun grote verdriet zagen de Möllers tijdens hun laatste reis dat het niet goed gaat met de Siffoe Lower Basic School waarvoor ze zich hebben ingezet. Deze school werd op een gegeven moment door een Zweedsse organisatie overgenomen. Nadat de Zweden zich hadden teruggetrokken, trad de verloedering op.

Voor de Möllers is het geen reden om er moedeloos van te worden. "Integendeel", vindt Möller. "Iedereen die zich in Afrika inzet voor een goed doel stoot wel eens zijn neus. Het is voor ons een reden om ons er juist nog harder voor in te zetten. Het is een les dat we bij de kleuterschool de vinger aan de pols moeten blijven houden. Dat gaat lukken. De plek om te kunnen bouwen is bekend. Iedereen is er klaar voor, enkel de financiële middelen vormen nog een struikelblok".

Informatie voor bijvoorbeeld mensen die het project willen steunen, is te vinden op helpsiffoe.nl

 

 

Liemers Lantaren - 30 december 2011

Nieuwe website en plannen Siffoe-Gambia

Met de nieuwe plannen en een geheel vernieuwde website starten Greet en Wim Möller een nieuw project in Siffoe te Gambia, nadat het schoolproject ten behoeve van de Siffoe Lower Basic School met succes is afgerond.

In nauwe samenwerking met de Familie Tabally, hun Gambiaanse vrienden, wordt er hard gewerkt aan plannen om een kleuterschool in Siffoe te kunnen bouwen. De grond hiervoor is reeds beschikbaar. Mede door deze plannen is ook de website: www.helpsiffoe.nl geheel vernieuwd en nu voorzien met pagina's als laatste nieuws, een speciale pers -en archiefpagina en veel extra fotomateriaal.

De website is voor het welslagen van het project heel belangrijk om op deze wijze zo transparant mogelijk naar buiten te kunnen treden. Ooit hopen zij het project in een stichtingsvorm onder te brengen om op die manier nog beter hun doel te bereiken en de kinderen uit Siffoe een beteren toekomst te bieden.

Wie meer wil weten kan een kijkje op de website nemen, waarin naast een impressie er ook staat hoe u een bijdrage kunt leveren als sponsor of donateur en zodoende kunt meebouwen om deze school in Siffoe te realiseren.

 

Hét Gemeente Nieuws - 7 december 2011

Website Siffoe-Gambia in nieuw jasje

Met de nieuwe plannen en een geheel vernieuwde website starten Greet en Wim Möller een nieuw project nadat het schoolproject ten behoeve van de Siffoe Lower Basic School met succes is afgerond.

In nauwe samenwerking met de Familie Tabally, hun Gambiaanse vrienden, wordt er hard gewerkt aan plannen om een kleuterschool in Siffoe te kunnen bouwen. De grond hiervoor is reeds beschikbaar. Mede door deze plannen is ook de website www.helpsiffoe.nl geheel vernieuwd en nu voorzien met pagina's als laatste nieuws, een speciale pers -en archiefpagina en veel extra fotomateriaal.

De website is voor het welslagen van het project heel belangrijk om op deze wijze zo transparant mogelijk naar buiten te kunnen treden. Ooit hopen zij het project in een stchtingsvorm onder te brengen, om op die manier nog beter hun doel te bereiken en de kinderen uit Siffoe een betere toekomst te bieden.

Wilt u meer weten over dit project, neem dan een kijkje op de website, waarin naast een impressie ook te lezen is hoe u een bijdrage kunt leveren als sponsor of donateur en zodoende kunt meebouwen om deze school in Siffoe te realiseren.

 

Duivenpost - 30 november 2011

Echtpaar Möller wil kleuterschool oprichten

Extra ondersteuning nodig voor bouw en lesmaterialen in Gambia

Wim en Greet Möller uit Duiven zetten een nieuwe stap in hun ondersteuning van het dorp Siffoe in het Afrikaanse land Gambia. Het echtpaar heeft een stuk grond gekocht om er een kleuterschool op te zetten. Nadat de Möllers eerder al een basisschool hielpen, gaan ze eind januari opnieuw naar Gambia om de nieuwe plannen voor de kleuterschool met de plaatselijke bevolking door te nemen. Ze krijgen daarbij hulp van hun zoon en schoondochter Paul en Esther Möller. Op gebied van scholing en gezondheidszorg is volgens de Duivenaren nog veel werk te doen. Zo moet de bevolking van Siffoe tientallen kilometers lopen om een dokter te bezoeken en een ziekenhuis is er al helemaal niet in de buurt. Eerst willen ze nu iets betekenen voor de allerkleinsten in het dorp Siffoe. Zij moeten grote afstanden overbruggen om hun school te bereiken. Vandaar het plan een crèche en een kleuterschool te bouwen in Siffoe. De grond is er, handen om te bouwen zijn er ook, alleen ontbreekt nog het geld om te gaan bouwen en de school te voorzien van school -en lesmateriaal.

De betrokkenheid van de Möllers begon jaren geleden met een vakantie in het straatarme Gambia. De indrukken tijdens die reis maakten zoveel los bij Greet en Wim Möller, dat zij besloten om een basisschoolproject op te starten voor de kinderen uit Siffoe. Inmiddels hebben de intensieve contacten met de Siffoe Lower Basicschool hun vruchten afgeworpen. Ondanks de kleinschaligheid van het project hebben de Möllers de school van het broodnodige lesmateriaal kunnen voorzien, is een aantal leslokalen gerenoveerd en heeft de plaatselijke bevolking zelf meubelstukken als tafeltjes en stoeltjes gemaakt. Zo werd er ook aan de werkgelegenheid gedacht. Ook zijn er nieuwe ijzeren deuren geplaatst die zorgen voor meer veiligheid en is de schoolbibliotheek opgeknapt. Bovendien is er het nodige gedaan aan sanitaire voorzieningen.

Nadat het project door een Zweeds foundationgroep is overgenomen, waardoor nog veel meer aan de schoolvoorzieningen gewerkt kan worden, besloot het echtpaar Möller de volgende stap voor de kleuterschool te zetten. Dat doen ze in nauwe samenwerking met Ebima Tabally, hun Gambiaanse vriend, en zijn vrouw Aja. Het echtpaar Möller stak de website helpsiffoe.nl in een nieuw jasje en voegde veel nieuwe informatie toe. " Dat is voor ons heel belangrijk, want hiermee kunnen we verantwoorden wat we met de giften doen", verteld Wim Möller. Op de website is ook te zien hoe het project is te steunen.

 

 Duivenpost - 10 oktober - 2006

"Nkosi" Benefietconcert voor Gambia

Een benefietconcert met het vocaal ensemble Aquamarant en een percussiegroep op zondag 22 oktober, moet ervoor zorgen dat Greet en Wim Möller binnenkort 3500 euro naar ´hun´ Gambia kunnen brengen. Greet zingt zelf mee in het ensemble.

Greet en Wim Möller zetten zich sinds hun vakantie in Afrika, ruim een jaar geleden, met hart en ziel in voor een school te Siffoe in Gambia. De vakantie werd een soort werkbezoek, want terug in Nederland besloten de Duivenaren geld in te zamelen voor de ongeveer 1000 kinderen op de basisschool van Siffoe. Het dorp ligt in zuidwest Gambia.

Vooral dankzij giften van particulieren (inclusief een Vierdaagse deelnemer die ondanks de afgelasting van de wandeltocht een bijdrage leverde) en verenigingen (zoals SV Loo) staat de donatieteller van het project op ruim 2600 euro. Nu is er zondag 22 oktober vanaf 15.00 uur een benefietconcert in de Andreaskerk in Zevenaar. Er zijn twee optredens: een van Vocaal Ensemble Aquamarant en een van Percussiegroep Wazdah. Luisteren kost niets. In plaats daarvan wordt een vrije bijdrage gevraagd. Of, zoals Wim Möller het zegt: luisteraars kunnen hun waardering voor de muziek laten blijken met een gift. "Het is iets nieuws voor ons, zo´n benefietoptreden, en daarom best spannend", aldus Wim Möller.

 

 school013

Kinderen uit Siffoe in een compound

De opbrengst gaat naar het schoolproject van de Möllers. De kerk is vanaf 14.30 uur open en het concert duurt tot ongeveer 16.30. Het initiatief voor het benefietconcert komt van Aquamarant, een Gelders vrouwenkoor. Greet Möller zingt bij Aquamarant. Wazdah komt uit Zutphen. De trommelgroep treedt op uitnodiging van het koor belangeloos op. De titel van het benefietconcert is "Nkosi". Dat betekent in het Afrikaans: "Ontferm U". "Het is een zeer toepasselijk woord voor de naam van dit benefietconcert", vindt Wim Möller. "Het staat namelijk voor het doel van dit project: om de kinderen van deze school te helpen aan beter onderwijs, broodnodig lesmateriaal en lesaccomodaties. Kortom, kansen om aan een betere toekomst te bouwen."

Gambia is een land waar aan alles een gebrek is, zeggen Greet en Wim. "Behalve aan gastvrijheid, vriendelijkheid en dankbaarheid." De directeur van de basisschool in Siffoe zei zich eerder al te verheugen op de sponsoring van de Duivenaren. Greet en Wim Möller willen het ingezamelde geld, plus ongeveer duizend potloden en pennen, in januari volgend jaar naar de school brengen. Het wordt tijd, zegt hij, "want ze snakken ernaar in Sifoe". Het streven van het Duivense echtpaar was om 3500 euro te doneren. Met dat bedrag zou de school in Siffoe minstens 5 jaar vooruit kunnen. Zover is het nog niet, maar Wim Möller is optimistisch. "We gaan dat bedrag halen. Dat moet! Linksom, rechtsom, het gaat lukken ook, al zijn er nog zoveel andere goede doelen. Desnoods schieten we het ontbrekende bedrag zelf voor. Wij gaan in ieder geval niet op wintersportvakantie, maar zullen de tijd en het geld in de reis naar Gambia stoppen.

Informatie over de artiesten die 22 oktober optreden: www.aquamarant.nl of www.wazdah.nl.

Donaties kunnen worden overgemaakt op Rabobank Duiven, rekeningnummer 104076062, ten name van W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman, o.v.v. Humanitaire Hulp Schoolproject Siffoe.

 

Duivenpost - 9 april - 2006

Schooldirecteur: 'Siffoe smacht naar hulp uit Duiven'

Greet en Wim Möller uit Duiven hebben een brief ontvangen met (geluk)wensen van de directeur van de Siffoe Lower Basic School, Lamin B. Ceesay. De Duivenaren zamelen geld in voor de school in Gambia.

Headmaster (directeur) Ceesay van de school in Siffoe dankt alle mensen die tot nu toe geld hebben gedoneerd en interesse hebben getoond. Hij noemt het schoolproject van de familie Möller 'een nobel streven' en is blij met de publiciteit over de school en de schoolkinderen. Greet en Wim Möller hebben regelmatig contact met Ceesay.

school2

Directeur Lamin Ceesay in gezelschap de gouverneur (links), zijn assistent (rechts),

Ebryma Tabally (vriend fam. Möller) en Wim Möller

Het leerlingenaantal van de school in Siffoe is de laatste maanden gestegen van 879 tot meer dan 1000. De directeur schrijft: "We zitten met smacht op jullie donatiegelden te wachten. We hopen dat jullie zo snel mogelijk komen opdat wij hier dan direct met de werkzaamheden aan de slag kunnen."

De school wil een deel van het ingezamelde geld gaan gebruiken voor de aanschaf van materialen als pennen, schriften en papier. "Een deel kan worden gebruikt om de klaslokalen van de school uit te breiden en aan te kleden. Ook kan een aantal van onze achttien klaslokalen met het geld worden opgeknapt", aldus Ceesay, die zijn brief naar Duiven eindigt met de woorden 'wij bidden opnieuw voor jullie succes'.

Volgens de website van het project, dat ongeveer een jaar geleden in het leven werd geroepen, staat de donatieteller momenteel op 1350,00 euro. Greet en Wim Möller zijn van plan om het geld volgend jaar naar Gambia te brengen. "Dat doen we als we € 3500,00 hebben. We hadden gedacht dit jaar aan het bedrag te komen, maar helaas. Onze bedoeling is om het project zo snel mogelijk te realiseren. De connecties zijn er", zegt Greet Möller. "Met dat bedrag zou de school vijf jaar vooruit kunnen, is onze schatting."

Het adres van de website is www.helpsiffoe.nl. Donaties kunnen worden overgemaakt op Rabobank Duiven, rekeningnummer 104076062, ten name van W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman, o.v.v. Humanitaire Hulp Schoolproject Siffoe.

 

Het Gemeente Nieuws - 2 april - 2006

Schoolproject Siffoe Gambia nader bekeken

DUIVEN - Het door Greet en Wim Möller medio vorig jaar opgestarte schoolproject begint langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen. Dit project welke is bedoeld om de arme kinderen uit Siffoe in Gambia aan een toekomst te helpen, krijgt steeds meer bekendheid, mede door de website www.helpsifoe.nl, waarin uitgebreid verslag wordt gedaan over de gang van zaken met betrekking op dit schoolproject.

Op de website wordt men op transparante wijze geïnformeerd over het land Gambia, de persberichten uit diverse regio en huis aan huisbladen, een fotoverslag over het West-Afrikaanse land, ook wel "de smiling coast" genoemd en wordt men op de hoogte gehouden met het allerlaatste nieuws over het project zowel in Gambia als hier in eigen land.

Onlangs ontvingen Greet en Wim Möller een brief van de directeur van de Siffoe Lower Basic School, Mister Lamin B. Ceesay waarin hij ondermeer het volgende schreef: Headmaster Lamin wenst alle donateurs en belangstellenden van ons schoolhulpproject een goed 2006 toe. Wij, hier in Gambia zijn iedereen dankbaar met het nobele streven en de moeite welke jullie nemen voor onze school en kinderen in Siffoe met dit project, aldus Lamin B. Ceesay. We zijn blij dat er via jullie website publiciteit wordt gegeven ten behoeve van onze schoolkinderen en onze school, vervolgt hij. Uit de door ons aan hem geschreven brief, waarin wij Lamin de vraag hebben gesteld eens na te denken over de besteding van de donatiegelden schreef hij het volgende: Wij hopen dat een deel benut kan worden voor aanschaf van materialen als pennen, schriften, A4 papier en een deel gebruikt zal kunnen worden om de klaslokalen van de school uit te breiden en aan te kleden omdat het leerlingenaantal in korte tijd gestegen is van achthonderdtachtig naar ruim duizend leerlingen. Ook hopen wij dat met de ontvangen donatiegelden een deel van de huidige achttien lokalen kan worden opgeknapt. Wij zitten met smacht op jullie donatiegelden te wachten en hopen dat jullie zo snel mogelijk komen opdat wij hier dan direct met de werkzaamheden aan de slag kunnen gaan. Lamin wenst ons allemaal enorm veel succes toe met het slagen van dit schoolproject en met zijn eigen woorden besluit hij de brief als volgt: "We are again praying for your success."

 

school1  Siffoe Lower Basic School    gambia2           

De Siffoe Lower Basic School ontvangt van de regering slechts vijftien dalasis, 52 eurocent per kind, per jaar subsidie. Alle materialen en dergelijke moeten door de ouders zelf worden betaald, waartoe zij niet in staat zijn. Men is dus afhankelijk van zelfwerkzaamheid en particuliere donaties. Vandaar dat wij dit schoolproject hebben opgestart met als doel geld in te zamelen voor schriften, pennen, potloden, kaarsen (geen elektriciteit), rugtasjes, schoolmeubelen, medicijnen en het verbeteren en uitbreiden van leslokalen op deze school.

Indien men dit doel wil steunen om de kinderen op deze school een toekomst te bieden, stort dan een donatie op een speciaal hiervoor geopende rekening bij de Rabobank Duiven op nummer 1040.76.062 tenaamstelling W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman, ter behoefte van Humanitaire Hulp Schoolproject Siffoe. Elk bedrag is welkom. Voor meer informatie over dit project kijk dan eens op www.helpsiffoe.nl en voor eventuele verdere informatie kan men altijd bellen, telefoon: 06-28025873

 

Het Gemeente Nieuws - 4 februari - 2006

Schoolproject Siffoe Lower Basic School

DUIVEN/GAMBIA - Het is alweer enige tijd geleden dat Greet en Wim Möller uit Duiven van start zijn gegaan met een schoolproject in Siffoe in het West Afrikaanse Gambia. Na een kort verblijf in dit land, welke aanvankelijk als een vakantieperiode was bedoeld doch uiteindelijk resulteerde in een soort werkbezoek, zijn zij direct na terugkeer in Nederland aan het werk geslagen om een hulppproject op te starten voor de ruim 875 kinderen van de Siffoe Lower Basic School.

Doel van dit project is om geld in te zamelen voor lesmaterialen, onderhoud en dergelijk. Nog altijd raken de Möllers niet uitgepraat over hun project. "Wanneer je weet dat de school per leerling slechts twee en vijftig eurocent aan subsidie ontvangt per jaar en dat het land behoort tot een van de armste landen van Afrika en je geconfronteerd wordt met hoe men daar op school roeit met de riemen die men heeft, wil je er alles aan doen om het de leerlingen van de school iets dragelijker te maken, aldus Wim. Onlangs heeft er nog een briefwisseling plaatsgevonden met het hoofd van de school, Lamin B. Ceesay, over dit project. Wij hebben hem gevraagd alvast na te denken en plannen te maken over de gedoneerde gelden welke wij van plan zijn straks persoonlijk aan hem te overhandigen, namens alle donateurs die dit project een warm hart hebben toegedragen. Hij was zeer geëmotioneerd en blij verrast dat ons project gestalte heeft gekregen en dat daadwerkelijk beloftes worden waargemaakt.

Destijds heeft Lamin Greet en Wim Möller op zijn school uitgebreid rondgeleid en laten zien waar zoveel behoefte aan is. Met behulp van de gelden voor lesmateriaal, lesaccomodaties en onderhoud van de bestaande lokalen krijgen de kinderen straks beter onderwijs en dus betere mogelijkheden om te werken aan hun toekomst. Ook zullen de donatiegelden gebruikt gaan worden om de kinderen welke vaak tientallen kilometers van school in de jungle wonen te voorzien van rugtasjes, slippertjes en schoolkleding. "Wat is er nu niet mooier dan hier een steentje aan bij te kunnen dragen?" aldus Greet Möller. Tot slot vertelt Wim Möller nog dat het gelukt is, vooral dankzij de hulp van hun vriend Merlijn Bergisch, een eigen website te maken over dit schoolproject. "Kijk maar eens op www.helpsiffoe.nl." aldus Möller. "Deze site is speciaal in het leven geroepen om donateurs en eventuele belangstellenden op de hoogte te houden met de stand en gang van zaken met betrekking op dit basisschoolproject".

Voor eventuele persoonlijk informatie staan zij iedereen natuurlijk altijd graag te woord en zijn bereikbaar onder telefoon: 06-28025873

 

Het Gemeente Nieuws - Week 27 - 2005

Project Siffoe Lower Basic school Gambia - West Afrika.

Geldinzamelactie voor schoolmiddelen

DUIVEN. "In mei 2005 brachten we voor het eerst een bezoek aan Gambia. ook wel 'The Smiling Coast' genoemd. het is een bezoek geworden, dat een enorme indruk op ons heeft achtergelaten", aldus Wim Möller. En in dit artikel vertelt hij graag het een en ander, uiteraard niet zonder reden. Allereerst een korte beschrijving over het land Gambia. Gambia, een land gelegen aan de westkust van Afrika aan de Atlantische oceaan behoort tot de armste landen van Afrika. De hoofdstad is Banjul met 55.000 inwoners. De totale oppervlakte van het land is 11.300 vierkante kilometer. Gambia telt 1.300.000 inwoners, ligt in de subtropen en wordt aan drie kanten door het land Senegal ingesloten. De gemiddelde temperatuur in Gambia is 27 graden. De munteenheid is de dalasis (mei 2005: honderd dalasis = drie euro vijftig). De belangrijkste talen zijn Madinka, Woloff en Fula. De officiële taal is Engels. Het totale wegennet bedraagt 2800 kilometer waarvan ongeveer duizend kilometer verhard. Van oost naar west is Gambia 320 kilometer lang en van noord naar zuid varieertrt dit van vijfendertig tot circa zeventig kilometer. Het hoogste punt in Gambia is circa veertig meter en dwars door het land slingert als een soort slang de Gambia rivier.

gambiamap Gambia rivier       pers1 Vissersvrouwen van Tanji

 

Veilig land

Gambia is een veilig land, men is er zeer vriendelijk en men er is nog weinig criminaliteit. Negentig procent van de bevolking behoort tot de islam en tien procent is rooms-katholiek of behoort tot de anglicaanse kerk. De mensen leven in goede harmonie samen. Er wordt niet echt honger geleden vanwege de vruchtbare bodem en de visrijke wateren, maar geld voor onder andere scholing is er niet of nauwelijks.

Basisscholen bezocht

"Vanuit mijn oude vak in het dagelijks leven (onderwijs en management) heb ik samen met mijn vrouw een aantal basisscholen op het platteland bezocht en zo is ons idee, het opstarten van een schoolproject ontstaan! In ons hotel ontmoetten wij housekeeper Ebrima Tabally, die vanaf deze periode een vriend van ons is geworden. Op uitnodiging van hem zijn wij meegegaan naar het dorp Siffoe waar hij woont. Wij hebben daar een bezoek gebracht aan zijn familie en aan de lagere school waar onder andere ook zijn zoontje onderwijs geniet."

Diep getroffen

"Wat wij daar gezien hebben, heeft ons diep getroffen en een grote indruk achtergelaten. De school ontbreekt alle middelen om aan leerlingen les te kunnen geven. Uitvoerig hebben wij met de headmaster, het hoofd van de school, gesproken en zijn er rondgeleid door de klassen. Daar ontstond het plan om een project voor deze school op te starten. De Siffoe Lower Basic School is opgericht in januari 1961en gestart met 46 leerlingen. Momenteel zitten er 879 leerlingen (435 meisjes en 444 jongens) op deze school, verdeeld over achttien klassen. De school telt 23 leerkrachten. De lesperiodes worden verdeeld in ochtend- en middaggroepen vanwege het gebrek aan leslokalen. De leerlingen op school dragen allemaal hetzelfde schooluniform als symbool voor gelijkheid van de kinderen"

Schooluniformen

De Siffoe Lower Basic School ontvangt van de regering slechts vijftien dalasis (52 eurocent) per kind, per jaar subsidie. Alle materialen en dergelijke moeten door de ouders zelf betaald worden, waartoe zij niet in staat zijn. Men is dus afhankelijk van zelfwerkzaamheid en particuliere donaties.

gambia1  Blauwe en witte uniformen  pers9

Geldinzamelactie

"Gezien de omstandigheden en de weinige middelen die de school heeft om leerlingen op enige wijze normaal les te geven, hebben wij met het hoofd van de school de heer Lamin B. Ceesay afgesproken, alles in het werk te stellen om in Nederland een project op te starten. Het doel hiervan is om middels deze actie geld in te zamelen voor schriften, pennen, potloden, kaarsen (geen elektriciteit), rugtasjes (de kinderen komen van heinde en ver, veelal door de jungle naar school), schoolmeubelen, medicijnen en het verbeteren en uitbreiden van leslokalen op deze school. Vandaar dit verhaal met de volgende reden: Steunt u ons doel om deze kinderen een toekomst te bieden"? "Uw donatie kan gestort worden op een speciaal geopende rekening bij de Rabobank Duiven: 1040.76.062 tenaamstelling: W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman, ten bate van Humanitaire hulp project Siffoe. Wij houden u middels Het GemeenteNieuws op de hoogte. Voor eventuele verdere informatie staan wij u natuurlijk altijd graag te woord en zijn wij bereikbaar onder telefoonnummer: 06-28025873

 

Het Gemeente Nieuws - Week 39 - 2005

Hulpproject Gambia Basisschool Siffoe draait op volle toeren.

Duiven- Het is alweer enige tijd geleden dat deze krant in een uitvoerig verslag veel aandacht heeft besteedt aan het door Greet en Wim Möller opgezette schoolproject in het west Afrikaanse land Gambia. Wat destijds als een vakantieperiode was bedoeld, monde uiteindelijk uit in een ssort werkbezoek en kreeg een opmerkelijk vervolg in de vorm van een hulpproject voor de Lower Basic School van Siffoe.

Nog altijd raken beide Duivenaren er niet over uitgepraat, over dit kleine land vol vriendelijke mensen, het gebrek aan bijna alles zoals behuizing, scholing en lesmaterialen. Vandaar dat zij destijds besloten een speciaal project voor de 879 schoolkinderen uit het Gambiaanse Sifoe op te starten met als doel geld in te zamelen voor allerhande lesmaterialen. Mede omdat de school van de regering slechts vijftien dalasis (52 eurocent) per kind ontvangt en de ouders alle materialen zelf moeten betalen, inclusief het schooluniform (dat bedoeld is om de gelijkheid van de kinderen te laten zien), hebben de Möllers er alles aan gedaan dit project van de grond te krijgen en naar nu blijkt met redelijk succes. Vooraf hadden zij al alle vertrouwen in het welslagen van het schoolproject, ondanks de wetenschap dat er heel veel werk moest worden verricht om het van de grond te krijgen. Nu het dan zover is, de start is gemaakt en het project loopt, kijken zij al voorzichtig vooruit, samen met het hoofd van de school, Lamin B. Ceesay en hun vriend Ebrima Tabally in Gambia. "Het is fantastisch om dit project te mogen doen", zegt Wim Möller. "Met de ontvangen donatiegelden kunnen wij materialen aanschaffen, want geld opsturen heeft weinig nut door de nodige corruptie. Wij leveren het materiaal zelf af om er zeker van te zijn dat het op de goede plek komt. Mensen die ons financieel helpen, weten daardoor dat het goed terecht komt. Met behulp van het broodnodige lesmateriaal en lesaccommodatie krijgen de kinderen beter onderwijs en dus betere mogelijkheden. "Op velen verzoek willen wij graag nog eens het bankrekening nummer van dit project onder de aandacht brengen: Rabobank Duiven, 1040.76.062 ten name van W.P.M. Möller eo G.L.Möller-Koeman, onder vermelding van Humanitaire hulp Siffoeproject. Uw donaties zijn van harte welkom en graag willen wij al diegene welke inmiddels dit project hebben gesteund hartelijk bedanken voor hun financiële steun." Tot slot vertelt Wim Möller nog dat zij momenteel bezig zijn om een eigen website op te starten opdat donateurs en eventuele belangstellenden op de hoogte gebracht kunnen worden omtrent de stand en gang van zaken met betrekking op dit schoolproject van Siffoe in Gambia. Voor eventuele verdere informatie staan wij u natuurlijk altijd graag te woord en zijn wij bereikbaar onder telefoonnummer: 06-28025873

 

Duivenpost woensdag 27 juli 2005

Duivenaren Greet en Wim Möller organiseren inzamelingsactie 

Spontaan hulpproject voor basisschool in Gambia

Een schoolkostuum is verplicht, maar helaas kunnen je ouders zelfs geen schoenen voor je kopen. Gelukkig weet je er toch een paar schoenen te bemachtigen, omdat je misschien een vrijgevige toerist treft. Nu mag je dagelijks naar een school zonder stroom, krijt, pennen en papier. Ga er dus ook maar niet vanuit dat iedereen een boek heeft. Laat staan vervoer, voor de soms kilometers lange bloedhete stoffige wandelwegen.

Greet en Wim Möller uit de Zadelmakerstraat in Duiven wilden eens kennismaken met een Afrikaans land en gingen daarom acht dagen naar Gambia. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vakantie te vieren, maar al snel kwam het besluit om iets te ondernemen. Wim is zelf in het onderwijs werkzaam en het echtpaar wilde daarom vooraf al een basisschool bezoeken. Hoewel je het woord "luxe" in Gambia niet vaak zult gebruiken, bracht een gids ze bij een school die zichzelf redelijk kon bedruipen. Jaarlijks krijgt de school omgerekend slechts 0,52 eurocent subsidie per kind, maar door veel particuliere giften was er geen direct gebrek aan materialen. In het hotel leerden ze echter de housekeeper Ebrima Tabally kennen en deze nodigde het echtpaar uit voor een etentje in zijn dorp Sifoe. Ook hier werd de lokale basisschool bezocht. "Wat we daar zagen heeft een enorme indruk op ons gemaakt". vertelt Greet. "Het ontbrak die school werkelijk aan alles om normaal les te kunnen geven." Deze school, zo leerden ze, staat net buiten de gebaande paden van de toeristenindustrie en ontvangt daarom bijna geen particuliere giften. "Dankzij Ebrima leerden we het echte Gambia kennen en zoals deze armoedige school zijn er nog veel meer

pers3  Kinderen in een compound  school013

 

Geen honger

In het West-Afrikaanse land wordt geen honger geleden. Het land ligt aan de kust, dus de visserij is een belangrijke bron van voedsel. De grote rivier, The River Gambia, deelt het land tussen noord en zuid in tweeën en maakt de grond relatief vruchtbaar. De agrarische samenleving exporteert vooral pinda's en die vormen de basis voor een van de zwakste economiën ter wereld. Andere landbouwgewassen zijn voor eigen gebruik. Maar liefst 25 procent van het nationaal inkomen komt uit de toeristensector. Toch leeft vijftien procent van de bevolking onder de armoedegrens. Het land kent slechts een paar geasfalteerde hoofdwegen, die niet toevallig de hotels aan de westkust met elkaar verbinden. De meest simpele voorzieningen zoals medicijnen, schrijfgerei en boeken zijn er bijna niet, of niet te betalen voor de Gambianen. De stroomvoorziening is op zijn zachts gezegd zeer wisselvallig te noemen. Vooral landinwaarts is het verschil groot met de luxe hotels. Hutjes van golfplaten bieden veel inwoners onderdak. "Stroom hebben ze helemaal niet en gezinnen leven in een hutje van vier bij vier meter. Met een aantal personen slapen ze in een bed", beschrijft Greet haar indrukken. "Bij terugkomst in het hotel merk je wat een indruk het allemaal gemaakt heeft. We keken elkaar aan en vroegen ons af waar we in hemelsnaam terecht zijn gekomen." "We besloten iets voor deze basisschool te doen en vroegen de directeur daarom om advies. Vanuit onze westerse visie kun je wel een heleboel willen, maar ze weten zelf het beste waar behoefte aan is", beredeneert Greet. Een voorbeeld is volgens haar de goedbedoelde steun aan de tsunamislachtoffers. Deze was lang niet altijd efficiënt. Het hoofd van de school schreef een briefje, terwijl Greet en Wim een rondleiding kregen. Deze zit thuis inmiddels in het plakboek. De brief is typerend voor het land; een gelinieerd velletje papier waarop handgeschreven een paar wensen staan voor de school. "Hij nam nog wel de moeite om er een schoolstempeltje onder te zetten, zodat het nog enigszins officieel lijkt."

Solidariteit

"Het is een voornamelijk islamitisch land, maar daar gaan ze heel losjes mee om", is haar ervaring. "Kerken en moskeeën staan gebroedelijk naast elkaar." Ook de onderlinge solidariteit is groot volgens Greet: "Zodra iemand een beetje geld heeft verdiend, wordt dat ook meteen uitgedeeld. De bevolking is heel beleefd en criminaliteit komt er nauwelijks voor. Vooraf lazen we dat er ook gebedeld wordt, maar wat wil je? Voor hen zijn wij een wandelende pinautomaat. Ze blijven ook heel vriendelijk als je niets geeft of koopt van ze". Met een klein presentje zoals een pen of ballon zijn ze volgens haar al verschrikkelijk blij. "We leerden ze piepen met een ballon en vlak daarna liep het hele dorp met een ballon te piepen."Het echtpaar deed bij thuiskomst eerst een beroep op hun eigen kennissenkring. "Dan merk je dat Nederland toch best gul is", is Greet's voorlopige ervaring. "Ook de publieke aandacht die we kregen heeft ons positief verrast. "Inmiddels hebben ze ook al een aantal ingangen voor goedkope medicijnen en tweedehands schoolmeubilair. "We willen echt materialen halen, want geld opsturen heeft weinig nut. Je moet daarbij vooral aan corruptie denken, want dat komt gewoon voor."Greet vertelt dat ze alle spullen zelf af willen leveren, om zo zeker te zijn dat het op de juiste plek aankomt. "Mensen die ons financieel helpen, weten daardoor dat het goed terecht komt." "Met een beter onderwijs krijgen ze betere mogelijkheden" legt Greet uit. "De zuigelingensterfte is enorm hoog. "De bevolkingsopbouw tekent die van een derde wereldland. Kinderen tot 14 jaar maken 45 procent van de bevolking uit. "We richten ons vooral op deze groep, maar als het een succes wordt, willen we ook wat doen voor de dorpsgemeenschap. "In eerste instantie wil het echtpaar Greet en Wim zelf terug om daar materialen achter te laten. "Wanneer het een succes blijkt, nemen we echter een professionele organisatie in de arm. Een container met schoolbanken is niet zomaar daarheen te brengen. In principe is het eenmalig, maar bij veel respons willen we kijken wat er nog meer mogelijk is." Greet en Wim Möller hebben een bankrekening geopend voor mensen die een bijdrage willen leveren. Ook zijn uiteraard goede adressen nodig om relatief goedkoop, of tweedehands spullen aan te schaffen. Wie meer informatie wil kan bellen naar de familie Möller, telefoonnummer: 06-28025873. Giften zijn welkom bij de Rabobank Duiven, 1040.76.062, ten name van W.P.M. Möller eo G.L.Möller-Koeman, o.v.v. Humanitaire hulp schoolproject Siffoe.

 

Duivenpost woensdag 12 oktober 2005

Duivense hulpproject voor Gambia draait op volle toeren

school011 Dolle pret in de klas van de Siffoe Lower Basic School

Het door de Duivenaren Greet en Wim Möller opgezette schoolproject in Gambia draait op volle toeren. Zij helpen een basisschool in de plaats Siffoe en kunnen nog altijd bijdragen gebruiken. Het project is van de grond gekomen nadat er veel werk is verricht. De Möllers kijken nu voorzichtig vooruit samen met het hoofd van de school Lamin B, Ceesay en hun vriend Ebrima Tabally in Gambia. Wim Möller geeft aan dat het fantastisch is om het project te doen. "Met de donatiegelden kunnen wij materialen aanschaffen" zegt hij. Geld opsturen heeft weinig nut door de corruptie. "Wij leveren het materiaal zelf af om er zeker van te zijn dat het op de goede plek komt. Mensen die ons financieel helpen, weten daardoor dat het goed terecht komt. Met het lesmateriaal en lesaccomodatie krijgen de kinderen beter onderwijs en dus betere mogelijkheden." Wat voor de Möllers ooit begon als een vakantie, mondde uit in een soort werkbezoek en kreeg een vervolg in de vorm van een hulpproject voor de Lower Basic School van Sifoe. De Duivenaren zagen dat er gebrek aan bijna alles was zoals behuizing, scholing en lesmaterialen. Vandaar dat zij het speciale project voor de 879 schoolkinderen in Sifoe begonnen om geld in te zamelen voor allerlei lesmaterialen. De school kan de steun goed gebruiken. Ze ontvangt van de regering slechts 15 dalasis (0.52 euro)per kind. De ouders moeten alle materialen verder zelf betalen, inclusief het schooluniform. De Möllers kunnen nog altijd extra geld voor hun project gebruiken. Bijdragen voor dit project kunnen worden overgemaakt op Rabobank Duiven, rekeningnummer 1040.76.062, ten name van W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman, onder vermelding van Humanitaire hulp Siffoe.

 

Liemers Vizier woensdag 6 juli 2005

Project voor een basisschool in Gambia

Duiven - Een korte vakantie om 'de sfeer van Afrika te proeven' kreeg een opmerkelijk vervolg: de start van een kleinschalig hulpproject voor de Lower Basic School van Siffoe in Gambia, aan de westkust van Afrika. Wim en Greet Möller raken niet uitgepraat over dit kleine land vol vriendelijke mensen, dat ze dit voorjaar bezochten en waar ze sindsdien hun hart aan hebben verpand.

pers5 Familie Tabally (onze Gambiaanse vrienden)

 

De Duivenaren hadden zich terdege voorbereid op de reis, niet alleen prikken gehaald tegen malaria en andere tropische ziekten, maar ze hadden ook boeken gekocht over Gambia en reisverslagen gelezen op het internet. Wim Möller, die zelf in het onderwijs werkzaam is, wilde tijdens de vakantie graag een excursie maken naar een school. Dat was geen enkel probleem, want er was een schooltrip opgenomen in het reisprogramma. Bovendien raakte het echtpaar in het hotel bevriend met de housekeeper Ebrima Tabally. Hij nodigde hen uit bij zijn familie die in Sifoe, in het zuiden van Gambia, woont. Dit bezoek heeft een diepe indruk bij de Möllers achtergelaten. Ze bezochten ook de dorpsschool waar de zoon van Tabally les heeft. De verschillen met de relatief welvarende school uit het reisprogramma waren enorm. In Siffoe is werkelijk gebrek aan alles. De behuizing van de school was krakkemikkig, er waren te weinig lokalen en schoolbanken, maar het ergst was het enorme tekort aan lesmaterialen, schriften, pennen, potloden, schoolkrijtjes en kaarsen (er is geen electrisch licht): het was er gewoonweg niet of er was veel te weinig van. Dit alles deed Wim en Greet Möller besluiten om - terug in Nederland - een speciaal project op te starten met als doel geld in te zamelen voor allerhande lesmaterialen.

Möller vertelt dat er 879 kinderen op deze school zitten, ongeveer evenveel meisjes als jongens. Omdat er zo weinig lokalen zijn, hebben de kinderen les in de ochtend-en middaggroepen. Van de regering krijgt de Siffoe Lower Basic School jaarlijks slechts 15 dalasis (0.52 euro) per kind. De ouders moeten alle materialen betalen, inclusief het schooluniform, dat bedoeld is om de gelijkheid van de kinderen te laten zien. Het is ook een herinnering aan de tijd dat Gambia een Britse kolonie was. De ouders hebben echter geen geld om nieuw lesmateriaal voor de school te kopen, want Gambia is een arm land. Gelukkig hebben de mensen geen honger, want de bodem is vruchtbaar en tropische fruitbomen gedijen er goed. De opbrengst is voldoende voor eigen gebruik, maar te klein om te kunnen exporteren. Het toerisme vormt de grootste inkomstenbon van het land. De Möllers hebben alle vertrouwen in het welslagen van het schoolptoject. Gambia is een rustig land, de mensen (90 procent Moslim en 10 procent Christen) zijn tolerant en behandelen elkaar respectvol. Er is weinig criminaliteit. Dat geeft vertrouwen en daarom zetten Wim en Greet vol enthousiasme hun schouders onder dit project. Ze zeggen: "Het gaat niet om ons, maar om de school. Door de school te helpen, kunnen we meewerken aan een betere toekomst voor een heleboel kinderen. Donaties kunnen gestort worden op een speciale rekening bij de Rabobank Duiven: 1040.76.062. t.n.v. W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman t.b.v. Humanitaire hulp Schoolproject Siffoe.

Steunt u ons doel?

Uw donatie kan gestort worden op een speciaal geopende rekening bij de Rabobank Duiven: 1040.76.062, ten name van W.P.M. Möller eo G.L. Möller-Koeman, o.v.v. Humanitaire hulp Siffoeproject.

Alle giften, groot of klein, zijn van harte welkom.

 

Gambia januari 2007 080

Siffoe Lower Basic School